onsdag 13 augusti 2008

Bruksveckan i Sölen

Ja nu har vi varit hemma några dagar och hämtat andan efter en intensiv bruksvecka i Sölen, Engerdal i Norge :) En kanonvecka i hundträningens tecken med långa hårda pass i sökskogen för både folk och hundar "spring framover!" har hörts ofta i skogen ;) Kvällarna har vi ägnat åt att visa upp grundfärdigheter och fått lite mer kött på benen i olika delar av klickerträningens mysterier. Nervositeten var på topp för oss instruktörselever inför våra G.F.-"examens" många av de färdiga instruktörerna bänkade sig för att titta så det hjälpte inte direkt upp nerverna ;) Sist ut hade jag hunnit ha mardrömmar om att Morten underkände mig och Ivra för att hon hade svansen uppe istället för hängandes ... ja, ni förstår ju... :) Godkända blev vi, med lite läxa inför Trondheim i oktober.
Sökträningen har skilt sig en hel del från den vanliga träningen såtillvida att det var nästan bara systemträning - vad jag kallar dirigeringsövningar med direktbelöning. Mycket nyttig träning för vissa somliga border collies i familjen ;) Både Ivra och Nix har överträffat alla förväntningar på uthållighet och styrbarhet - de har gått som tåget båda två hela veckan med lååånga pass på runt 500-900 m. På tisdagen trodde jag en stund att både jag och Morten fått solsting i regnvädret när han efter att Ivra gått ca 450 m säger att "nu vänder vi och kör tillbaka!", men han menade allvar, alltså fick hon vatten och vi körde tillbaka utan problem! Hon orkar långt mer än jag trott :) Hon går snyggt rakt in där jag står och ut på fin flying, Nix har inte riktigt samma rutin ännu så han kan komma på stigen en bit men är otroligt styrbar istället så han kommer ut på raka fina slag iaf. Vi har baklängeskedjat hans markeringar under veckan och det visade sig vara melodin för att hålla i rullen :) Vi får se nu till helgen hur det går på tävlingen om all systemträning har gett resultat, det är upp till bevis eller så mer träning, han har ju i ärlighetens namn inte tränat speciellt mycket sök ännu i sitt liv.
Mycket tankar och funderingar med hem ffa på GF och frystarget ;) Söket är hemtamt för mig så det var inte så mycket nytt, men däremot mycket bra träning med underbara figuranter som leker otroligt bra med hundarna! Nix har befunnit sig i hundarnas träningshimmel hela veckan och lekt lika intensivt på sista slaget som första trots långa pass! Där ser man vikten av duktiga figuranter och en hund som älskar lek!
Nu ska vi träna och satsa på examen i Trondheim i oktober - vi instruktörselever kom överens om att maila olika kedjor till varandra så vi får träna på bakälngeskedjningen, nyttigt och säkert väldigt kul!

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Takk for en flott uke på Sølen.
  Kan du huske å maile litt ang Tag-teach opplegget? Lykke til m treningen på GF.. Hils!
  Aase

  SvaraRadera
 2. Gleder meg til jeg skal begynne på instruktørutdannelsen en gang i fremtiden =)

  SvaraRadera